Kreativa lösningar och skaparglädje – din trycksakspartner hela vägen

Materialanvisning

När du ska lämna tryckfärdig PDF

• Vi vill ha 3 mm utfall med skärmärken.
• Typsnitt ska vara inbäddade i filen.
• Bilder bör vara ca 300 dpi i den storlek de ska tryckas.
• Kontrollera så formatet stämmer med din trycksak.

Lämna jobb i InDesign eller andra grafiska layoutprogram (öppet dokument).
Använd programmets packa-funktion. Då kommer de typsnitt och de länkar du använt att samlas i en ny mapp. Den mappen ska sedan packas med winzip eller dylikt till en fil som kan skickas till oss.

Bilder

För ett bra tryck krävs i regel att upplösningen på bilder är ca 300 dpi i den storlek det ska tryckas.

Vektorgrafik

Illustrationer, logotyper med mera brukar vara skapade med ritprogram såsom Adobe Illustrator eller Corel Draw. Vanligaste filändelsen kan vara exempelvis .ai eller .eps. De är ofta färgbestämda i CMYK eller PMS-färger. De kan förstoras utan kvalitetsförlust och upplösningen bestäms istället av skrivaren.

Typsnitt

Om du använt packafunktionen ovan så har vi möjligheten att använda samma typsnitt som finns i dokumentet.
Tyvärr finns det en del typsnitt där tillverkarna har lagt in restriktioner mot utskrift. Vi kan då få problem så det är bra om de typsnitten undviks.

Färger

Det gäller att ha koll på vad som ska tryckas i dekorfärg (PMS) och vad som ska vara processfärgsblandat (CMYK). Exempelvis brukar kuvert och brevpapper tryckas i dekorfärger, medan blad, foldrar och broschyrer trycks i processfärg. Med processfärg menas att färgerna blandas av cyan, magenta, gul och svart. Dekorfärg är en enda färdigblandad färg.
Se upp så att din svarta text inte är i färgen ”auto” eller ”passmärke”, det kan vara svårt att se skillnad på skärm men texten kommer då att tryckas med fyra färger vilket inte ser bra ut.

Lämna jobb i andra program

Vi trycker gärna jobb från t.ex. Word och liknande program men de är inte gjorda för trycksaksproduktion och vi kan behöva göra extra arbete för att tryckanpassa dessa. Det är bra om du kontaktar oss först.